Binnen de Islam wordt elke dag van de vrouw verwacht dat ze aan haar emancipatie en ontwikkeling werkt, bijvoorbeeld de Heilige Profeet Mohammed (s) zei: “Kennis vergaren is een plicht voor elke moslim” De leer van de Islam erkent de verschillen in natuurlijke eigenschappen tussen man en vrouw, maar het leert zowel aan de man als aan de vrouw “wedijvert met elkander in goede werken”.

In maart 1911 werd Vrouwendag voor het eerst internationaal gevierd in verschillende landen in Europa en in de Verenigde Staten. De eerste Nederlandse Vrouwendag vond op 12 mei 1912 plaats in Nederland. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit, maar ook tijdens de oorlog werd er jaarlijks een Vrouwendag gehouden, met aangepaste leuzen zoals ‘voor de vrede’ en ‘oorlog aan de oorlog’. 

In 1922 werd Ladjna Ima’illah opgericht door de tweede Kalief, Hazrat Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad, vanuit de visie, dat vrouwen een gelijkwaardige rol dienen te spelen bij de opbouw van de Gemeenschap en de verbetering van de samenleving. De tweede Kalief illustreerde deze visie met de volgende woorden: “Vrouwen vormen van de vier muren van een huis twee muren. Als twee muren instorten, zal het dak blijven staan? Nee. Vrouwen, voor u is een belangrijke taak weggelegd”. In Nederland is Ladjna Ima’illah sinds 1969 werkzaam als de vrouwenvereniging met als doel dienen van de mensheid en een levende God leren kennen. Dit jaar anno 2021 wordt middels vier verschillende online events de vrouwendag gevierd om Islam en feminisme te belichten vanuit verschillende perspectieven.