“IK GA BEGINNEN MET HET DRAGEN VAN EEN HOOFDDOEK”

Ik ben Maira Faiza Siddiqui, 16 jaar oud, ik zit in havo 4 en ik kom uit Rotterdam. Een belangrijk deel van mijn personaliteit is dat ik moslima ben, ik ben hier heel trots op. Dit uit ik door verschillende aspecten, één daarvan is door een hoofddoek te dragen. Als kind had ik al meerdere keren een hoofddoek gedragen, tijdens het bidden, tijdens het lezen van de Koran en als ik naar de moskee ging. Als kind vond ik het altijd leuk om een hoofddoek te dragen, maar ik wist niet precies waar het goed voor was. Veel vrouwen om mij heen droegen een hoofddoek, zoals mijn moeder, oma en tante. Zij waren en zijn een grote inspiratie voor mij en ik weet dat ik altijd naar hun toe kan gaan voor hulp of advies. Toen ik 11 jaar was begon ik met het permanent dragen van mijn hoofddoek. De meeste mensen vinden dit een (te) jonge leeftijd en vroegen mij of ik door mijn ouders verplicht was om een hoofddoek te dragen. Maar dat is zeker niet het geval, sterker nog, mijn ouders hebben het mij nooit verplicht. Zij leerden mij waarom Allah moslima’s heeft verplicht op het dragen van een hoofddoek. Ik was destijds en ben nu nog steeds heel erg geïnteresseerd in dit onderwerp.

Ik ben namelijk zelf naar mijn ouders toe gegaan en ik heb gezegd: “Ik ga beginnen met het dragen van een hoofddoek”. Mijn ouders waren erg blij en trots om dit te horen, maar ze vroegen mij wel om mezelf hier goed over te informeren over waarom ik als moslima een hoofddoek ging dragen. Mijn moeder vond mij eigenlijk nog te jong en zei dat ik er goed over moest nadenken, en zei: ‘’Je moet er pas mee beginnen als je er geheel achterstaat, want een hoofddoek draag je voor altijd.’’ Dit heeft mij heel erg geholpen toen ik begon met het dragen van een hoofddoek, en dit adviseer ik ook aan iedereen die mij wel eens om tips heeft gevraagd.

Toen ik een hoofddoek begon te dragen kreeg ik vragen zoals: waarom draag je dat, ben je verplicht om het te dragen, voel je je onderdrukt etc. Eigenlijk krijg ik alle typische vragen die bijna elke vrouw krijgt die een hoofddoek draagt, maar ik sta altijd open voor vragen over mijn hoofddoek en beantwoord deze graag. Het is mij vaak overkomen dat mensen denken dat ik niet uit Nederland kom of dat ik de taal niet spreek. Dit zijn stereotypes en het is een verkeerd beeld, maar gelukkig is dit langzamerhand wel aan het veranderen. Mijn hoofddoek heeft mij nooit belemmerd tijdens school of sociale activiteiten. Als ik vragen krijg dan beantwoord ik deze en soms willen mensen verder in discussie gaan en ook sta ik hier altijd voor open.

Het dragen van een hoofddoek is voor mij het tegenovergestelde van een belemmering, het is voor mij vrijheid. Mijn hoofddoek maakt mij veel zelfverzekerder, en als mensen mij onderschatten is dit voor mij juist het moment om te laten zien wat ik allemaal kan, en wat de waarde is van mijn hoofddoek. Ik wil niet beoordeeld worden op hoe ik er uit zie, en of ik de laatste trends volg, Ik ben ervan overtuigd dat het mooiste aan mij mijn hoofddoek is. Het is wat mij compleet maakt, het zorgt ervoor dat ik zelfverzekerder ben en niet afhankelijk ben van de laatste modetrends of de sociale media invloeden. De maatschappij moet inzien dat alle vrouwen die de hoofddoek dragen de vrijheid hebben om hiervoor te kiezen. En dat het ervoor zorgt dat moslima’s onafhankelijk zijn van de standaarden die er zijn over de uiterlijk van een vrouw.

This Post Has 39 Comments

  1. Dwrpyl

    order ketoconazole 200 mg without prescription – lotrisone sporanox 100mg tablet

Leave a Reply